Ψυχολογία

Ψυχολογία

Πώς μπορούμε να ζήσουμε καλά χωρίς χρήματα; Προσαρμογή στις νέες οικονομικές συνθήκες.
Μας ικανοποιεί η δουλειά που έχουμε; Για ποιο λόγο την επιλέξαμε;
Είμαστε μόνοι μας επειδή δεν μπορούμε να βρούμε σύντροφο ή επειδή δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε σωστά;
Μας αρέσει η εικόνα που βλέπουμε στον καθρέφτη; Ας αποδεχθούμε τον εαυτό μας όπως είναι και όχι όπως τον βλέπουν οι άλλοι.
Απομυθοποίηση του προβλήματος, μέθοδοι και λύσεις για την αντιμετώπιση του.

Τι μας συμβαίνει;

Πολλές φορές η καθημερινότητα έχει τόσο φρενήρεις ρυθμούς που μας απορροφά και μία μέρα ξυπνάμε και διαπιστώνουμε ότι τα χρόνια πέρασαν και πολλές επιθυμίες και όνειρα έμειναν απραγματοποίητα.

Για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από τα διάφορα προβλήματα και τις δυσάρεστες καταστάσεις, δημιουργούμε έναν μικρόκοσμο και κλεινόμαστε ερμητικά και πεισματικά μέσα σ’ αυτόν με αποτέλεσμα να χάνουμε την ουσία της ζωής που είναι η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με τους συνανθρώπους μας.

Βρίσκουμε διάφορες δικαιολογίες του τύπου: «δεν με καταλαβαίνει κανείς», «σιγά τώρα μην είναι σε θέση κάποιος να δώσει λύση στο πρόβλημα μου», «έχω πολλή δουλειά και δεν έχω χρόνο για εξόδους», «θα κάτσω μέσα να ξεκουραστώ… πού να τρέχω τώρα;», «δεν έχω λεφτά, είμαι αποτυχημένος», «ποιος θα γυρίσει να με κοιτάξει… είμαι παχιά», “δεν ενδιαφέρεται κανείς για μένα” και πολλά άλλα με αποτέλεσμα να χτίζουμε μία γερή και απροσπέλαστη τάφρο γύρω από το κάστρο που χρόνια οικοδομούσαμε για να απομονωθούμε μέσα του, τον εαυτό μας.

Τέτοια περιοριστικά πιστεύω και σκέψεις οδηγούν στην απομόνωση και στην αποξένωση και δημιουργούν δυνατά συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, η οργή, το μίσος, η ζήλεια, οι τύψεις, οι ενοχές, η ντροπή.

Μπορεί για πολλά χρόνια να καταφέρνουμε να ξεγελάμε τους άλλους, αλλά δεν μπορούμε να ξεγελάμε τον πιο σκληρό κριτή απ’ όλους, τον εαυτό μας!

Η ζωή δεν είναι μόνο καταστροφολογίες. Σίγουρα περνάμε μία δύσκολη περίοδο, αλλά η ζωή δεν είναι μόνο μαύρο – άσπρο. Υπάρχουν χιλιάδες λαμπερά χρώματα ενδιάμεσα για να φωτίσουν την καθημερινότητα μας. Αρκεί να τα αντιληφθούμε και να είμαστε έτοιμοι να τα δεχτούμε.

Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στην ίδια δύσκολη θέση μ’ εμάς. Δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο. Είμαστε ένας κρίκος μίας τεράστιας αλυσίδας που μας συνδέει με την οικογένεια μας, τους φίλους μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους συναδέλφους μας. Όσο μικρός κι αν είναι αυτός ο κρίκος είναι πολύ σημαντικός! Αν σπάσει, όλη η αλυσίδα θα καταστραφεί.

Ουδείς αναντικατάστατος; Ίσως.. Αλλά ο καθένας μας είναι μοναδικός. Κανείς δεν μοιάζει κανενός. Ο κάθε ένας από εμάς έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τον κάνουν πολύ ξεχωριστό και ασύγκριτο!

Όταν εμείς δεν είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε την μοναδικότητα μας και να φροντίσουμε τον εαυτό μας, δεν θα μπορέσουμε να αποδεχτούμε και να φροντίσουμε κανέναν!
Ο ψυχισμός μας θα νοσήσει και τα αποτελέσματα θα είναι επώδυνα τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;

Να κάνουμε σωστή αξιολόγηση του προβλήματος
Να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε
Να αλλάξουμε τα περιοριστικά μας πιστεύω και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα
Να βρούμε εναλλακτικές προοπτικές για την ζωή μας
Να αλλάξουμε τρόπο ζωής
Να μάθουμε να επικοινωνούμε σωστά με τον εαυτό μας και τους άλλους
Να αποκτήσουμε θετική σκέψη και πράξη

Τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Η Γνωσιακή (ή Γνωστική) Συμπεριφορική Θεραπεία (Cognitive Behavioral Therapy – CBT) είναι μια από τις κύριες μορφές ψυχοθεραπείας σήμερα. Έχει σημαντικά τεκμηριωμένες επιστημονικές αποδείξεις για το ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών προβλημάτων και διαταραχών σε ενήλικες και παιδιά. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία εξετάζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις δράσεις μας σαν απάντηση σε μια κατάσταση ή ένα πρόβλημα και πώς αυτά επηρεάζουν τον τρόπο που δρούμε. Με τη σειρά τους οι πράξεις μας μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και νιώθουμε. Η κατανόηση αυτής της αλληλεπίδρασης μέσα από μια διαδικασία συνεργατικής ανακάλυψής της ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο, τους επιτρέπει να συνεργαστούν με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς και του τρόπου σκέψης του θεραπευόμενου.

Ποια η αποτελεσματικότητα της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας;

Υπάρχει μια πληθώρα ερευνητικών δεδομένων που αποδεικνύουν ότι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία λειτουργεί αποτελεσματικά στη θεραπεία της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών, καθώς και μιας σειράς άλλως ψυχολογικών προβλημάτων και καταστάσεων όπως:

· Αγχώδεις διαταραχές (συμπεριλαμβανομένων των Κρίσεων Πανικού και της Διαταραχής ΄ Μετατραυματικού Στρες – PTSD)
· Κατάθλιψη
· Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
· Ψυχωτικές διαταραχές
· Διπολική διαταραχή

Υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι χρήσιμη για τη θεραπεία πολλών άλλων καταστάσεων, όπως οι εξής:

· Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
· Προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά
· Αγχώδεις διαταραχές σε παιδιά
· Χρόνιος πόνος
· Σωματικά συμπτώματα χωρίς ιατρική διάγνωση
· Δυσκολίες στον ύπνο
· Διαχείρισης θυμού

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό και συνέργεια με φαρμακευτική αγωγή που έχει συνταγογραφηθεί από τον ψυχίατρό σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία από μόνη της, εάν αυτό επιτρέπεται από τη φύση και την ένταση του προβλήματός σας. Αυτή είναι μια απόφαση που μπορείτε να λάβετε σε συνεργασία με τον θεραπευτή σας.

Η ζωή είναι δική μας.
Ας την αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε!

Επικοινωνήστε μαζί μας για ψυχολογική αξιολόγηση και ατομικές συνεδρίες.