NLP

NLP

NLP (Neuro-linguistic programming).

Τι είναι;

«Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός δομεί την υποκειμενική μας εμπειρία».

Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός ανήκει στις Γνωσιακές Επιστήμες και όσο αφορά στο Ψυχολογικό του σκέλος, είναι μία από τις πιο εξελιγμένες και αποτελεσματικές μεθοδολογίες με επίκεντρο την επικοινωνία και την αλλαγή.

Είναι ένα δυνατό εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση των Ανθρωπίνων, Κοινωνικών και Εργασιακών Σχέσεων.

Ο ΝΓΠ βοηθάει στο να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και παρατηρούμε τον κόσμο μας. Έτσι δημιουργούμε ένα διαφορετικό χάρτη που μας βοηθάει να γίνουμε αποτελεσματικότεροι. Σαν επακόλουθο, μπορεί να ζήσουμε το ίδιο γεγονός αλλά να το αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο.

Ο ΝΓΠ είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων όπως: φοβίες, κατάθλιψη, καταναγκασμούς, ψυχοσωματικά, μαθησιακά θέματα κ.ά.

  • Η μέθοδος έχει γρήγορα αποτελέσματα σε μικρό αριθμό ατομικών συνεδριών.

Τι σημαίνει ΝΓΠ;

«Πιστεύουμε ότι οι λέξεις περιγράφουν έννοιες… Στην ουσία όμως δημιουργούν την πραγματικότητα μας».

Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός αποτελείται από τρία σκέλη:

Νευρο: Αναφέρεται στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις μας και πως ερμηνεύουμε τις πληροφορίες μέσα από την σκέψη, το συνειδητό και το ασυνείδητο. Αυτή η διεργασία ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα και επηρεάζει τα συναισθήματα και την συμπεριφορά μας.

Γλωσσικός: Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την γλώσσα για να αποκωδικοποιήσει τον κόσμο και να επικοινωνήσει με τους άλλους ανθρώπους. Η γλώσσα επηρεάζει τις εμπειρίες μας.

Προγραμματισμός: Με την μάθηση κωδικοποιούμε εμπειρίες στο μυαλό μας. Μέσα απ’ αυτό τον εσωτερικό προγραμματισμό παίρνουμε αποφάσεις, λύνουμε προβλήματα, αξιολογούμε και προσπαθούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα.

Πως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο;

 

Φιλτράρουμε τις πληροφορίες από το περιβάλλον με τρεις βασικούς τρόπους:

  • Την όραση
  • την ακοή
  • την κιναίσθηση.

Ανάλογα με την ερμηνεία που δίνουμε σ’ αυτές τις πληροφορίες γεννιούνται τα συναισθήματα και έτσι αντιδρούμε – συνήθως εμπειρικά.

Η ποιότητα της σκέψης καθορίζει και την ποιότητα της εμπειρίας.

Με τον ΝΓΠ μπορούμε να κωδικοποιήσουμε ξανά τις εμπειρίες μας, να αλλάξουμε καταστάσεις που δεν βοηθούν την εξέλιξη μας και να πετύχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.
Όταν αλλάζουμε γνώμη και στάση, αλλάζει η ζωή μας.

Ο Νευρο-Γλωσσικό Προγραμματισμός εξηγεί την δική μας συμπεριφορά και την συμπεριφορά των άλλων έτσι ώστε να επικοινωνούμε καλύτερα.

Πώς και πού ξεκίνησε;

Ο ΝΓΠ γεννήθηκε στις αρχές του 1970, στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κρουζ, από τον Ρίτσαρντ Μπάντλερ και το δρα Τζον Γκράιντερ και έχει ρίζες σε θεραπευτικό περιβάλλον χάρη σε τρεις ψυχοθεραπευτές παγκοσμίου φήμης:

  • Την Βιρτζίνια Σάτιρ που ανέπτυξε την ομαδική οικογενειακή θεραπεία,
  • τον Φριτς Περλς, που ίδρυσε την ψυχαναλυτική μέθοδο Γκεστάλτ και
  • τον Μίλτον Χ Έρικσον που εξέλιξε την κλινική υπνοθεραπεία.

Πού επικεντρώνεται;

  • Στις αξίες
  • Στις ικανότητες και δεξιότητες
  • Στο περιβάλλον
  • Στην συμπεριφορά
  • Στις πεποιθήσεις
  • και στην Ταυτότητα.

Ο ΝΓΠ εξετάζει τους λόγους που θέλουμε την αλλαγή. Μία μικρή αλλαγή μπορεί να αλλάξει το όλον και να επιφέρει σημαντικές μεταβολές ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρουμε.

Ο φόβος της αλλαγής, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνατότητες μας και η μη επίγνωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων μας μπορεί να εμποδίσουν την εξέλιξη που τόσο πολύ επιθυμούμε.

Άλλωστε πάντα είναι καλύτερα να έχουμε επιλογές και τον έλεγχο της ζωής μας, από το να νομίζουμε ότι δεν έχουμε τίποτα και είμαστε παγιδευμένοι σε αδιέξοδα.